Hiina meditsiinis eristatakse toidu temperatuuri ja toidu energeetilist iseloomu.
Toidud on „külmad“ 2 aspektist:
1. omavad „külma“ energiat (näiteks roheline tee ka tulisena juues)
2. külm temperatuur (näiteks külm vesi, külmkapitoit)
Toidud on „kuumad“ 2 aspektist:
1. omavad „kuuma“ energiat (näiteks pipar)
2. kõrge temperatuur (tuline supp)
Toiduainete rühmitamine on tinglik, sest nende omadused sõltuvad keskkonna tingimustest, kulinaarsest töötlusest ja toidu temperatuurist söömisel. Toidu soojendav toime on tugevam seda soojalt süües, jahutav toime tugevam külma toidu söömisel. Toime muutub ka maitseainete lisamisel. Seetõttu võivad erinevates raamatutes antud toiduainete kirjeldused olla pisut erinevad.
Soojendavaid toiduaineid kasutatakse soojaproduktsiooni nõrgenemisel või külma invasioonil, jahutavaid toiduaineid aga liigse kuumuse eemaldamiseks või neutraliseerimiseks.
Kuumad toiduained
Kuivatatud ingver, pipar, karri, chilli, nelk, paprika, sularasv, šokolaad, liköör, viski.
Soojad toiduained
Värske ingver, muskaatpähkel, kardemon,
küüslauk, murulauk, karulauk, porrulauk,
till, köömen, basiilik, rosmariin, koriander, äädikas,
lambaliha-, koeraliha, mustakondilise kana liha (kõige soojemad),
veise-, kana-, varblaseliha, suitsusink,
angerjas, koger, latikas, krevett, vähk,
kitse-, lambapiim, juust, pardimuna, hanemuna,
virsik, aprikoos (neutraalne), vaarikas, must sõstar, kirss, granaatõun,
dattel, kreeka pähkel, päevalilleseemned, kõrvitsaseemed,
pruunsuhkur, pruun (koorimata) riis, rapsiõli,
must tee, kohv, äädikas,vein, viin.
Neutraalsed toiduained
Veise-, sealiha, kana- (neutraalne või soe),
pardi- (neutraalne või jahe), kalkuni-, haneliha,
karpkala, ahven, hõbekoger, lest, heeringas, auster,
lehmapiim, või (jahedast soojani), kanamunad,
rukis, valge riis, mais,
kartul, porgand, peakapsas, lillkapsas, hiina kapsas,
hernes, uba, sojauba (neutraalne või jahe), idandid,
viinamari, ploomid,viigimari, ananass, rosinad, oliivid,
sarapuupähkel, maapähkel, seesami seemned,
mesi, kristallsuhkur.
Jahedad toiduained
Nisu, oder (jahe või neutraalne; odralinnased on soojad), kaer, tatar, hirss,
õun, pirn, maasikas, sidrun, mandariin, apelsin,
kurk, tomat, rohelised oad, bataat (maguskartul), baklažaan (jahe või külm),lehtsalat, spinat, redis, rõigas, piparmünt, majoraan,
sojakohupiim (tofu), mandlid,
konn, õlu.
Külmad toiduained
Merikarp, mageveekarp, krabi, mageveeteod,
merevetikad, merikapsas (laminaaria),
bambusevõrsed, võilill, seller,
arbuus, banaan,
sojakaste, sojapiim.
Toit-jook mõjutab organismi vedelikubilanssi. Teatud toiduained soodustavad vedeliku retensiooni organismis, teatud toiduained vedeliku eritumist.
Organismi niisutavad toiduained
Aurutatud toidud,
rasvased ja praetud toidud, rasvane liha,
pannkoogid, kreemikoogid, pärmitooted,
piim, jogurt, juust,
magusad, tärklist (kissellid), želatiini, toorjuustu sisaldavad toidud,
jäätis (omadustelt külm, magus ja rasvane), halvaa, martsipan,
valge riis, nisujahutooted k.a makaronid, kartul,
pirnid, banaanid, viinamarjad, ploomid,
oliivid, avokaado, maapähklid (arahhiis),
mahlad, smuutid,
püreesupid, paksud kastmed, oliiviõli,
roheline tee, õlu.
Organismi kuivatavad toiduained
Kardemon, valge pipar, sibul, küüslauk,
karpkala, merikapsas (laminaaria),
rõigas, redis, porgand, naeris, põldoad,
ananass, mandariini koored,
rukis, oder, must tee.