Tšillipipar

Tšillides surma vastu: teravad toidud parandavad tervist

http://novaator.err.ee/v/tervis/25fdcccf-e4ac-49db-83ea-9bf11f29d520/tsillides-surma-vastu-teravad-toidud-parandavad-tervist
16.11.2017
Toimetas Virgo Siil

Terava toidu söömine võib pikendada meie eluiga. Äsja ilmunud suures edasivaatavas uuringus leiti seos tšillipipra söömise ja suremuse vähenemise vahel. Teravamaitseliste toitude eelistajate seas oli 13 protsenti väiksem suremus peamiselt südamehaiguste või rabanduse tagajärjel.

Juba sajandeid on erinevaid vürtse ning pipraid seostatud raviomadustega. Viimasel ajal on neid omadusi ka teaduslikult tuvastatud, kuid vaid üks uuring, mis viidi läbi Hiinas ja ilmus 2015. aastal, on vaadelnud tšillipipra tarbimise ja suremuse seost. Nüüd on sarnane uuring tehtud ka lääne söögikultuuriruumis.

Vermonti ülikooli meditsiiniprofessor Benjamin Littenberg ja üliõpilane Mustafa Chopan analüüsisid enam kui 16 000 ameeriklase kuni 23 aasta tervise- ning muid andmeid. Uurijad vaatasid kestvusuuringu andmeid, surmade arvu ja analüüsisid siis surmade põhjuseid.

Muuhulgas tuvastasid nad, et tšillipipra sõbrad pole tingimata tervislike eluviisidega, nad suitsetavad ja joovad alkoholi. Lisaks sellele on terava toidu sööjad valdavalt nooremapoolsed, meessoost, valgenahalised, mehhiko päritolu ameeriklased, abielus, söövad rohkem aedvilju ning liha, neil on madalam “hea” kolesterooli (HDL-kolesterool) tase, madal sissetulek ja haridustase võrreldes nendega, kes ei söönud tšillipipart.

Põhjused, miks piprad suremist edasi lükkavad, pole endiselt kuigi selge, kuid uuringu autorid leiavad, et selle mõjuga võivad olla seotud TRP kanalid, mis on peamised teravate toimeainete, näiteks kapsaitsiini (tšillipiparde põhilise komponendi) retseptorid.

Tšillipipra tervisemõjudel on mitmeid võimalikke seletusi, nii näiteks seostatakse tšillipipra koostisosa kapsaitsiini raku- ja molekulaarmehhanismidega, mis pärsivad ülekaalu teket ning mõjutavad seda, kuidas toimub vere vool südames. Lisaks on sel antimikroobsed omadused, mis võivad kaudselt muuta tšillipipra sööja seedekulgla mikrofloorat. Uuringu autorid usuvad, et tšillipipar võib olla tervislik toidulisa.

Tšillipipar võib pidurdada soolekasvajate arengut

http://teadus.err.ee/v/tervis/f82ad00e-ba14-4d6f-8617-42e74536fba6
Allikas: Science Daily
5.08.2014
Toimetas Katrin Sak

California ülikooli teadlased näitasid, et punases pipras leiduv kapsaitsiin tekitab hiirte soolestikku vooderdavates rakkudes kindla retseptori kroonilist aktivatsiooni, vallandades nii reaktsiooniseeria, mis viib soolevähiriski alanemisele.

Sellised teadmised avaldati ajakirjas The Journal of Clinical Investigation.

Retseptor nimega TRPV1 avastati algselt sensoorsetes neuronites ning teda kirjeldati kui molekulaarset valuretseptorit.

Hiljuti õnnestus teadlastel aga näidata, et TRPV1 avaldub ka soolestiku epiteliaalsetes rakkudes, kus tema aktivatsiooni reguleerib epidermaalse kasvufaktori retseptor EGFR. Viimase näol on tegemist soolestiku rakkude jagunemise olulise suunajaga; hästi on teada, et soolestikku vooderdavaid rakke asendatakse umbes iga 4-6 päeva möödudes.
EGFR-i aktiivsus on vajalik rakkude normaalse ringluse tagamiseks. Samas, kui selline signalisatsioon väljub kontrolli alt, suureneb kasvajate arengurisk.

Nüüd näitasidki teadlased, et EGFR-i poolt aktiveeritud TRPV1 kontrollib tagasiside mehhanismi kaudu omakorda EGFR-i avaldumist, surudes maha rakkude liigset kasvu ja kasvajate arengut. Geneetiliselt muundatud hiired, kes TRPV1 retseptorit ei omanud, kannatasid soolevähi käes oluliselt sagedamini.

Seega toimib TRPV1 soolestiku kasvajate mahasurujana. Kapsaitsiini poolt tekitatud TRPV1 krooniline aktivatsioon võib olla kasulik kõrge soolevähiriskiga indiviididele.

Loe lisa:
Chilli peppers for a healthy gut: Spicy chemical may inhibit gut tumors (Science Daily)